Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzare mijloc fix si baza de impozitare a TVA. Ce regim fiscal se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Iul. 2016 Exclusiv
Tags: vanzare mijloc fix, baza impozitare, vanzari, mijloace fixe, codul fiscal, operatiuni intracomunitare

In randurile de mai jos, analizam cazul unei societati comerciale care detine un activ fix, achizitionat in anul 2013 cu 10.000 lei si pentru care s-a calculat amortizare 60% (amortizarea contabila fiind diferita de cea fiscala). In anul 2016 doreste sa vanda acest activ. Vom vedea cum se va stabili in acest caz pretul de vanzare (daca poate fi mai mic decat valoarea neamortizata), care este baza de impozitare pentru TVA pornind de la datele concrete prezentate avand in vedere prevederile pct. 30 alin.(3) din HG 1/2016 si care sunt implicatiile fiscale (impozit pe profit, TVA) in situatia in care activul respectiv:



- se vinde catre o persoana afiliata;
- se vinde catre o persoana neafiliata.

De asemenea, vom vedea cum s-ar proceda in situatia in care activul ar fi amortizat complet si daca in aceasta situatie s-ar colecta TVA sau vom avea baza de impozitare zero.

Iata raspunsul specialistului:

De retinut este faptul ca prevederile pct. 30 alin. (3) din H.G. nr. 1/2016 la care faceti referire sunt aplicabile livrarilor de bunuri efectuate conform prevederilor art. 286 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal care au in vedere:  

- operatiuni asimilate unor livrari de bunuri conform prevederilor art. 270 alin. (4) si (5). In astfel de situatii, sunt aplicabile prevederile art. 286 alin. (3) din Codul fiscal"In sensul art. 286 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, baza de impozitare pentru active corporale fixe care constituie livrare de bunuri conform art. 270 alin. (4) si (5) din Codul fiscal este constituita din valoarea de inregistrare in contabilitate diminuata cu amortizarea contabila. Daca activele corporale fixe sunt complet amortizate, ….., baza de impozitare este zero. "

- transfer de bunuri conform prevederilor art. 270 alin. (10);

- operatiuni asimilate unor achizitii intracomunitare de bunuri,  prevazute la art. 273 alin. (2) si (3).

Deci, prevederile pct. 30 alin. (3) nu sunt aplicabile situatiei prezentate de dvs. In situatia in care activul este vandut unei persoane impozabile care nu este afiliata vanzatorului, baza de impozitare este reprezentata de suma obtinuta de catre vanzator din partea cumparatorului,aspect reglementat prin art. 286 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.  

Astfel, chiar daca activul este amortizat integral, dar livrarea acestuia se efectueaza catre un cumparator din Romania, factura se emite prin aplicarea regimului de taxare, utilizand cota standard TVA 20%, fara a fi posibila aplicarea regimului de scutire, cu sau fara drept de deducere. Acest regim poate fi aplicat numai in situatia in care, la momentul achizitiei bunului respectiv, s-a limitat, integral, dreptul de deducere, cunoscandu-se faptul ca acel bun nu este destinat realizarii de operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa si/sau neimpozabile.

In situatia in care activul este vandut unei persoane impozabile care  este afiliata vanzatorului, baza de impozitare trebuie stabilita conform prevederilor art. 286  "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii" alin. (1) lit. e) si alin. (2) din Codul fiscal

  "e) pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit prevederilor art. 7 pct. 26, baza de impozitare este considerata valoarea de piata in urmatoarele situatii:

1. atunci cand contrapartida este mai mica decat valoarea de piata, iar beneficiarul livrarii sau al prestarii nu are drept complet de deducere in conformitate cu prevederile art. 297, 298 si 300;
2. atunci cand contrapartida este mai mica decat valoarea de piata, iar furnizorul sau prestatorul nu are un drept complet de deducere in conformitate cu prevederile art. 297 si 300 si livrarea sau prestarea este scutita conform art. 292;

3. atunci cand contrapartida este mai mare decat valoarea de piata, iar furnizorul sau prestatorul nu are drept complet de deducere in conformitate cu prevederile art. 297 si 300.
(2) In sensul alin. (1) lit. e), valoare de piata inseamna suma totala pe care, pentru obtinerea bunurilor ori serviciilor in cauza la momentul respectiv, un client aflat in aceeasi etapa de comercializare la care are loc livrarea de bunuri sau prestarea de servicii ar trebui sa o plateasca in conditii de concurenta loiala unui furnizor ori prestator independent de pe teritoriul statului membru in care livrarea sau prestarea este supusa taxei. Atunci cand nu poate fi stabilita o livrare de bunuri sau o prestare de servicii comparabila, valoare de piata inseamna:

1. pentru bunuri, o suma care nu este mai mica decat pretul de cumparare al bunurilor sau al unor bunuri similare ori, in absenta unui pret de cumparare, pretul de cost, stabilit la momentul livrarii; "

Din punctul de vedere al impozitului pe profit, in situatia in care valoarea de vanzare este mai  mica  decat valoarea neamortizata a activului, diferenta negativa nu este considerata cheltuiala nedeductibila. Practic, cheltuielile inregistrate la scoaterea din patrimoniu a activului vandute este deductibila, fiind aferenta desfasurarii activitatii economice. In acest caz, este aplicabila regula generala de la art. 25 alin. (1) din Codul fiscal conform careia "Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare….. ".


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzare mijloc fix si baza de impozitare a TVA. Ce regim fiscal se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016