Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Autoturism utilizat exclusiv in scopul desfasurarii activitatii economice. Care e regimul fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Iul. 2017 Exclusiv
Tags: achizitie autoturism, leasing, avansuri, inregistrari contabile

In analiza urmatoare, o firma platitoare de TVA urmeaza sa achizitioneze in leasing un autoturism in valoare de 40.000 euro prin sistemul buyback. Un alt autoturism pe care il detine in urma finalizarii unui alt contract de leasing va reprezenta avansul pentru noul autoturism. Autoturismul achizitionat va fi folosit exclusiv in scopul desfasurarii activitatii economice.

Vom vedea daca firma va putea deduce TVA in totalitate. De asemenea, stabilim in ce masura faptul ca firma va deduce doar 1500 lei/luna din cheltuielile de amortizare si restul va constitui cheltuiala nedeductila va afecta si modul de deducere al TVA.
 
Raspuns: Din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata, dreptul de deducere se limiteaza la 50% atat in cazul achizitiei, cat si a tuturor cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere ce nu sunt folosite exclusiv in scopul desfasurarii activitatii, asa cum prevede Codul fiscal la ART. 298:
 
ART. 298 - Limitari speciale ale dreptului de deducere
 
(1) [...] se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
 
In cazul dvs, daca autoturismul achizitionat va fi folosit exclusiv in scopul desfasurarii activitatii economice, aveti dreptul de a deduce integral TVA-ul aferent atat achizitiei cat si restul cheltuielilor legate de acesta.
 
Aveti in vedere si faptul ca trebuie sa puteti dovedi utilizarea autoturismului exclusiv in scopul desfasurarii activitatii, asa cum prevad Normele de aplicare ale ART. 278 la alin (2):
 
(2) [...] In vederea exercitarii dreptului de deducere a taxei orice persoana impozabila trebuie sa detina documentele prevazute de lege pentru deducerea taxei si sa intocmeasca foaia de parcurs care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

 
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriel Apostolescu - Consultant contabil si fiscal
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Autoturism utilizat exclusiv in scopul desfasurarii activitatii economice. Care e regimul fiscal?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016