Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contract prestari servicii. Cum procedam la refacturarea cheltuielilor? Doua situatii diferite

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Oct. 2015 Exclusiv
Tags: contract prestari servicii, cheltuieli, tva, refacturare, comision

Ne confruntam de data aceasta cu o situatie contractuala de prestari servicii, o problema fiind cea legata de refacturarea cheltuielilor. In concret, o societate din Romania are incheiat cu un partener din Romania un contract de prestari servicii instruire personal.


In primul rand, prin contract se stabileste ca pentru personalul trimis la beneficiar, acesta suporta cheluielile de cazare si transport separat de pretul contractului.

In cazul acesta la refacturarea acestor cheltuieli aplicam structura de comisionar sau se  considera cheltuieli accesorii?

In a doua situatie, se agreeaza fara a fi trecut in contract ca pentru personalul trimis pentru a presta serviciile de instruire la beneficiar, cheltuielile de cazare si transport sa fie suportate de beneficiar.

In cazul acesta, la refacturare se poate aplica structura de comisionar?

Regulile fiscale sunt cele prevazute de Codul Fiscal aprobat prin Legea 571/2003.

Referitor la intrebarea dvs, trebuie sa identificam situatia cand se poate aplica structura de comisionar sic and sunt cheltuieli accesorii.

In cazul in care se refactureaza cheltuieli efectuate angajatii prestatorului dvs, in sensul in care ati primit o factura pe numele dvs pentru cazare si transport efectuate in beneficiul prestatorului dvs, atunci dvs aplicati structura de comisionar.

In situatia in care se aceste cheltuieli sunt cheltuielile accesorii, structura de comisionar nu se mai aplica.

In cazul aplicarii structurii de comisionar, aveti dreptul sa deduceti TVA din facturile primite de la furnizorii de servicii de cazare si transport si aveti obligatia de a colecta TVA pentru operatiunile taxabile.

Orice cheltuieli accesorii efectuate de persoana care realizeaza o prestare de servicii se includ in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, chiar daca fac obiectul unui contract separat.

 Cheltuielile accesorii nu reprezinta o tranzactie separata, ci sunt parte componenta a prestarii de care sunt legate. Pentru serviciile de cazare, care au locul prestarii de servicii, unde se efectueaza cazarea, conform art. 133 alin. (4) din Codul fiscal , iar daca acestea sunt furnizate de un hotel din Romania, in mod obligatoriu dvs veti refactura aceste cheltuieli de cazare cu TVA din Romania in cota de 9%.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de  Gina Dragon, consultant fiscal si economist

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contract prestari servicii. Cum procedam la refacturarea cheltuielilor? Doua situatii diferite":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016