Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ajustarea TVA la vanzarea de terenuri. Care e regimul fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Iul. 2017 Exclusiv
Tags: ajustare tva, vanzare terenuri, taxare inversa, perioada de ajustare

In analiza de mai jos, avem ca subiect o societate care doreste sa achizitioneze un teren cu taxare inversa. In anul respectiv doreste sa vanda o parte din el. Vom vedea astfel daca pentru terenul vandut trebuie facuta ajustare de TVA, precum si care va fi modul de calcul pentru ajustarea TVA-ului.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2016, prin intrarea in vigoare a Legii nr. 227/2015, asistam la extinderea aplicarii mecanismului taxarii inverse si pentru cladirile, partile de cladire si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare prin efectul legii sau prin optiune. Daca terenul nu este construibil, livrarea acestuia va avea loc in regim de scutire fara drept de deducere, iar daca este construibil, in regim normal de taxare.
 
Scutirea de TVA se aplica livrarii de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, dar nu se aplica in situatia vanzarii de constructii noi sau parti de constructii noi. Cota de TVA de 5% se utilizeaza doar pentru anumite categorii de locuinte si cu respectarea unor conditii stricte. Potrivit prevederilor din Codul fiscal, cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.
 
Conform prevederilor Art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, sunt scutite de TVA „livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parri de constructii noi sau de terenuri construibile (…)".
 
In intelesul prevederilor mentionate anterior, conform aceluiaÈ™i articol, terenul construibil reprezinta „orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare".
Incepand cu 1 ianuarie 2016 intra in perimetrul operatiunilor pentru care se aplică taxarea inversa „(...), constructiile, partile de constructie si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare prin efectul legii sau prin optiune",conform Art. 331 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal.
 
Ajustarea TVA deductibila,se efectueaza tinand cont de  prevederile  Art.305 alin. (2)- (5) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.
 
In situatia in care un bun de capital al carui drept de deducere a fost integral sau partial limitat face obiectul oricarei operatiuni pentru care taxa este deductibila. In cazul unei livrari de bunuri, valoarea suplimentara a taxei de dedus se limiteaza la valoarea taxei colectate pentru livrarea bunului respectiv. 
 
Ajustarea se efectueaza in perioada fiscala in care intervine evenimentul care genereaza ajustarea si se realizeaza pentru toata taxa aferenta perioadei ramase din perioada de ajustare.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriela Ilicea - Economist si expert contabil
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ajustarea TVA la vanzarea de terenuri. Care e regimul fiscal?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016