Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Microintreprinderi modificarea sistemului de impozitare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Feb. 2009
Tags: taxe, impozite, impozit pe profit, impozit pe venit, microintreprinderi, codul fiscal, fiscal

Studiu de caz: Care este regimul fiscal al microintreprinderilor in anul 2009? 1. Reamintire ce sunt microintreprinderile? O microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste ...

Studiu de caz: Care este regimul fiscal al microintreprinderilor in anul 2009?

1. Reamintire – ce sunt microintreprinderile?
O microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

a) realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale;
b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro;
d) capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice.

2. Reamintire – reguli si exceptii privitoare la regimul impozitarii
Regula este ca, daca in cursul anului fiscal, una dintre aceste conditii nu mai este indeplinita, microintreprinderea are obligatia de a pastra pentru anul fiscal respectiv regimul de impozitare pentru care a optat.

Aceasta nu mai are posibilitatea de a beneficia pentru perioada urmatoare de sistemul de impozitare aplicabil microintreprinderilor, chiar daca ulterior indeplineste conditiile pentru a deveni microintreprindere.

Prin exceptie de la aceasta regula, daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 50% inclusiv, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.

Aceasta nu mai are posibilitatea de a beneficia pentru perioada urmatoare de sistemul de impozitare aplicabil microintreprinderilor. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite, fara a se datora majorari de intarziere.

La determinarea impozitului pe profit datorat se scad platile reprezentand impozitul pe veniturile microintreprinderilor efectuate in cursul anului fiscal.

Atentie
Persoanele juridice platitoare de impozit pe profit pot opta pentru impozitul pe venit numai pana la data de 31 ianuarie inclusiv, daca la finele anului precedent sunt indeplinite aceste conditii si nu au fost platitori de impozit pe venitul microintreprinderilor pe parcursul functionarii lor. In acest sens trebuie sa depuna la organul fiscal competent declaratia de mentiuni.

3. Care este cota de impozitare a microintreprinderilor?
Pentru anul 2009, cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este de 3%.
Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad:

a) veniturile din variatia stocurilor;
b) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
c) veniturile din exploatare, reprezentand cota-parte a subventiilor guvernamentale si a altor resurse pentru finantarea investitiilor;
d) veniturile din provizioane;
e) veniturile rezultate din anularea datoriilor si a majorarilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil;
f) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare, pentru pagubele produse la activele corporale proprii.

In cazul in care o microintreprindere achizitioneaza case de marcat, valoarea de achizitie a acestora se deduce din baza impozabila, in conformitate
cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune.

4. Reamintire – cand se plateste impozitul?
Calculul si plata impozitului pe venitul microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.

Microintreprinderile au obligatia de a depune, pana la termenul de plata a impozitului, declaratia de impozit pe venit.

Concluzie
Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor s-a majorat la 3% in anul 2009 fata de 2,5% in anul 2008. Soarta microintreprinderilor ramane incerta tinand cont ca, potrivit Codului fiscal actual, incepand din anul 2010 nu mai avem reglementata cota de impozitare pentru microintreprinderi.

Acte normative aplicabile:
Art. 103, art. 107, art. 1071, art. 108, art. 109 alin. (1) si (3), art. 110 din Codul fiscal Pct. 16 la Titlul IV Impozitul pe veniturile microintreprinderilor din Normele mmetodologice de aplicare a Codului fiscal. Articol prealuat din Newsletter-ul Taxe si Impozite actual nr. 26/ianuarie 2009)

 Rezultat al muncii unor profesionisti in fiscalitate  ce cunosc in esenta toate posibilitatile de optimizare si minimizare a taxelor si impozitelor, Taxe si Impozite Actual va ofera solutii perfect legale ce avantajeaza vizibil bugetul dvs. Descarcati gratuit numarul pe luna noiembrie si convingeti-va!

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Microintreprinderi modificarea sistemului de impozitare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016