Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Neinregistrarea bunurilor la stocuri, ci la imobilizari. Cum facem corectia operatiunilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: proceduri, inregistrari si politici contabile, corectia operatiunilor, imobilizari, omfp 3055/2009, stocuri

Analizam mai jos cazul unei societati cu activitate de constructii civile si amenajari interioare care construieste in anul 2011-2012 un imobil in scopul vanzarii apartamentelor catre persoane fizice.



Societatea inregistreaza aceste apartamente, terenuri si parcari pe conturile de imobilizari. In luna iulie 2012, incheie contracte de vanzare-cumparare a apartamentelor+parcari +teren aferent si le factureaza clientilor.
Din cauza ca nu s-a facut dezmembrarea parcarilor, cei de la taxe locale nu au scos din evidenta parcarile respective si terenurile, iar societatea a fost obligata la plata impozitul aferent parcarilor si terenurilor respective pentru tot anul 2012.

In februarie 2013 se fac acte aditionale la contractele initiale, prin care se precizeaza cedarea parcarilor si terenurilor aferente.

Vom stabili cand isi scoate societatea din contabilitate parcarile si terenurile si daca poate fi deductibila amortizarea aferenta parcarilor. De asemenea, vom stabili daca este deductibila cheltuiala cu valoarea ramasa neamortizata a parcarilor, in februarie 2013, avand in vedere ca nu se mai emit facturi de vanzare.

In plus, vom vedea cum se poate face corectarea operatiunilor contabile in cazul in care societatea ar fi trebuit sa opereze imobilizarile respective ca stocuri sau marfa si nu s-a facut acest lucru.

Solutia consultantului:

Conform pct. 152 alin. 2 si 3 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, aprobate prin " OMFP 3055/2009 terenul si constructiile se inregistreaza la stocuri, atunci cand sunt achizitionate/edificate in scopul vanzarii. Numai daca ele sunt destinate exploatarii proprii pe termen lung, terenurile si constructiile se inregistreaza la imobilizari.

In cazul prezentat este vorba de o eroare semnificativa, ce trebuie corectata pe seama rezultatului reportat conform pct. 63 alin. 5 din reglementarile contabile amintite.

Avand in vedere ca nu au fost utilizate conturile corepunzatoare nici pe perioada edificarii constructiei (331 "Produse in curs de executie") pentru limitarea corectiilor se pot face urmatorii pasi:

- reclasificarea destinatiei terenului conform pct. 153 alin. 2 din reglementari (371 "Marfuri" = 2111 "Terenuri");

- transferul constructiilor edificate din conturile de imobilizari in conturile de stocuri (371 "Marfuri" = 212 "Constructii");

- corectia inregistrarilor contabile aferente vanzarii (461 "Debitori diversi" = 7583 "Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital", 4427 "TVA colectata"; 6583 "Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital" = 212 "Constructii" - in rosu, respectiv 4111 "Clienti" = 707 "Venituri din vanzarea marfurilor", 4427 "TVA colectata"; 607 "Cheltuieli privind marfurile" = 371 "Marfuri" - in negru);

- inregistrarea scoaterii din evidenta a terenurilor (607 "Cheltuieli privind marfurile" = 371 "Marfuri");

- inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli rezultate din corectia operatiunilor prin intermediul contului 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile".

Daca au fost inregistrate drept constructii speciale ori ca amenajari la terenuri, parcarile nu trebuiau amortizate, avand in vedere ca ele au fost vandute, chiar daca din punct de vedere al obligatiilor fiscale situatia nu fusese reglementata.

Cheltuiala inregistrata la scoaterea din evidenta a parcarilor si terenurilor este deductibila la momentul instrainarii constructiilor in iulie 2012, daca din documentele intocmite cu clientii si autentificate la notariat (contractele de vanzare-cumparare initiale plus actele aditionale ulterioare) reiese cu claritate faptul ca pretul a fost platit de cumparatori si pentru parcari si terenurile aferente.

Potrivit pct. 63 alin. 7 din reglementarile contabile corectia tratamentului contabil aplicat operatiunilor trebuie prezentata in notele explicative la situatia financiara anuala.

De mentionat este faptul ca toate corectiile se pot face pe seama rezultatului curent (contul 121 "Profit sau pierdere"), daca nu a fost intocmita la situatia financiara anuala aferenta anului 2012 si corectiile sunt inregistrate in balanta de verificare finala pentru anul 2012.

Din punct de vedere fiscal, daca a fost depusa deja declaratia anuala 101 aferenta anului 2012 este nevoie de intocmirea unei declaratii rectificative conform pct. 13 din Normele metodologice de aplicare a Titlului II din Codul fiscal.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Neinregistrarea bunurilor la stocuri, ci la imobilizari. Cum facem corectia operatiunilor?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016