Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: operatiune scutita cu drept de deducere a TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Mar. 2010
Tags: factura, cota tva, declaratia 390, operatiune scutita cu drept de deducere

Intrebare: Pentru facturile primite din Germania constand in piese pentru o masina de forat pe factura la cota de 19% apare 0(zero). Platesc TVA in tara, depun declaratia 390 sau nu ? Cum ...

Intrebare:

Pentru facturile primite din Germania constand in piese pentru o masina de forat pe factura la cota de 19% apare “0”(zero).

Platesc TVA in tara, depun declaratia 390 sau nu ? Cum trebuie sa le inregistrez si cum le raportez prin declaratia 390 ?

Facturile sunt in limba germana va rog sa-mi spune-ti daca e obligatoriu sa fie traduse in limba romana.

Raspuns:

Asa cum este prezentata situatia, firma dvs. a realizat o operatiune de achizitie intracomunitara de bunuri, fapt dovedit prin factura emisa de catre partenerul din Germania si documentul de transport al bunurilor conform caruia bunurile au fost transportate de pe teritoriul Germaniei pe teritoriul Romaniei.

Vanzatorul din Germania a considerat operatiunea scutita cu drept de deducere a TVA deoarece sunt indeplinite cele doua conditii cumulative, obligatorii pentru incadrarea operatiunii la livrare intracomunitara in Germania:

1. firma dvs. din Romania i-a comunicat un cod valid de TVA eliberat de autoritatile fiscale din Romania;

 2. prin documentul de transport (CMR) se face dovada transportului de bunuri de pe teritoriul unui stat membru (Germania) pe teritoriul altui stat membru (Romania).

Deoarece firma pe care o reprezentati este inregistrata in scopuri de TVA in Romania, nu se plateste efectiv TVA la bugetul de stat pentru aceasta operatiune de achizitie intracomunitara. Este suficienta impozitarea operatiunii prin aplicarea regimului de taxare inversa concretizata prin formula contabila 4426 “TVA deductibila” = 4427 “TVA colectata”.

Pentru stabilirea valorii in lei a unei operatiuni de achizitie intracomunitara, altfel spus pentru stabilirea bazei de impozitare a TVA, se aplica ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, din data la care intervine exigibilitatea taxei.

Prin ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei se intelege cursul de schimb comunicat de banca respectiva in ziua anterioara, valabil pentru operatiunile care se vor desfasura in ziua imediat urmatoare.

Exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii de catre partenerul extern. Data emiterii facturii este data exigibilitatii TVA si operatiunea se raporteaza fiscal in functie de aceasta data, de exemplu daca factura este emisa in martie 2010, raportarea operatiunii intracomunitare la organul fiscal competent se efectueaza la urmatoarele date:

* data de 15.04.2010 pentru declaratia recapitulativa cod 390; 

* data de 15.04.2010 pentru declaratia Intrastat, daca va incadrati in pragul statistic pentru achizitii intracomunitare

* data de 25.04.2010 pentru decontul de TVA cod 300.

Argumentez prezenta afirmatie in baza prevederilor urmatoarelor doua acte normative: O.M.F.P. nr. 77 din 21 ianuarie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" prin care se prevede ca la randul 5 se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari privind baza de impozitare pentru achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile in Romania si taxa pe valoarea adaugata aferenta, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri partiale pentru achizitii intracomunitare de bunuri. O.M.F.P. nr. 76 din 21 ianuarie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" prin care se face precizarea ca persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA depun declaratia recapitulativa numai pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei.

 Referitor la achizitii intracomunitare de bunuri, se raporteaza suma totala a achizitiilor intracomunitare de bunuri, pe fiecare furnizor, pentru care exigibilitatea taxei intervine in luna calendaristica respectiva, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri.

D.p.d.v. fiscal, procedati astfel:

* inregistrati prin jurnalele de TVA factura primita de la partenerul extern. Înregistrarea se efectueaza in jurnalul pentru cumparari corespunzator rulajului debitor al contului 4426 si in jurnalul pentru vanzari corespunzator rulajului creditor al contului 4427.

* raportati operatiunea prin declaratia cod 390 cu simbolul A, completata si depusa pentru luna martie 2010, cu termen 15 aprilie 2010;

* declarati operatiunea prin decontul de TVA la urmatoarele randuri: - randul 5 denumit “Achizitii de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)” cu preluarea sumei la randul 5.1 denumit “ “Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)” si la randul 5.1.1 daca furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara.

Baza de impozitare a TVA corespunde cu rulajul creditor al contului 401 “Furnizori” , iar suma TVA corespunde cu rulajul creditor al contului 4427; - randul 17 cu preluarea acelorasi sume la randul 17.1 si 17.1.1.

Baza de impozitare a TVA corespunde cu rulajul creditor al contului 401 “Furnizori” , iar suma TVA corespunde cu rulajul debitor al contului 4426. Factura emisa in limba germana trebuie tradusa numai la solicitarea organelor de inspectie fiscala cu ocazia efectuarii unei inspectii fiscale referitoare la TVA.

Deci nu aveti aceasta obligatie la momentul inregistrarii contabile si fiscale a operatiunii. Aceasta obligatie de traducere rezulta din prevederile articolului 8 din Codul de procedura fiscala reglementat prin O.G. nr. 92 din 24 decembrie 2003, republicata. Prin articolul 8 denumit “Limba oficiala in administratia fiscala” se reglementeaza limba romana drept limba oficiala.

De asemenea, se prevede “Daca la organele fiscale se depun petitii, documente justificative, certificate sau alte inscrisuri intr-o limba straina, organele fiscale vor solicita ca acestea sa fie insotite de traduceri in limba romana certificate de traducatori autorizati.”

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: operatiune scutita cu drept de deducere a TVA ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016