Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Credit note sau Nota de creditare. Ce conditii/informatii trebuie inscrise in credit note pentru a fi considerata document justificativ

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Iul. 2023
Credit note sau Nota de creditare
Tags: credit note, nota de creditare, tva, tva deductibila, tva colectata

Referitor la intocmirea ,,credit note" /,,Credit memo" de catre un furnizor din Romania catre clienti din Romania sau din Uniunea Europeana:

Ce conditii/informatii trebuie inscrise in credit note pentru a fi considerata document justificativ de catre organele de inspectie fiscala? Care sunt actele normative care stipuleaza conditiile de intocmire/declarare a credit note si daca se specifica faptul ca lipsa declararii sumei inscrisa in ,,credit note? de catre furnizor si nedeclarata de client este un motiv pentru ca organele de inspectie fiscala sa stabileasca obligatii fiscale suplimentare? Exista jurisprudenta privind credit note? Ce monografii contabile se pot utiliza?

Ce informatii trebuie sa contina credit note – raspunsul specialistului: 

 

Conform pct. 25 si 26 din Normele generale de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin Ordinul 2634/2015, factura este document justificativ care sta la baza inregistrarii in contabilitate a operatiunilor economice.Pentru operatiunile economice pentru care, conform prevederilor Codului fiscal, nu exista obligatia intocmirii facturii, inregistrarea in contabilitate a acestora se efectueaza pe baza contractelor incheiate intre parti si a documentelor financiar-contabile sau bancare care sa ateste acele operatiuni, cum sunt: aviz de insotire a marfii, chitanta, dispozitie de plata/incasare, extras de cont bancar, nota de contabilitate etc., dupa caz.

Toate operatiunile privind factura (intocmire, utilizare, arhivare, corectare, reconstituire) se efectueaza conform prevederilor Codului fiscal si ale Normelor metodologice de aplicare a acestuia.

Potrivit art. 319 alin. (1) din Codul fiscal, in intelesul titlului VII din Codul fiscal, sunt considerate facturi documentele sau mesajele pe suport hartie ori in format electronic, daca acestea indeplinesc conditiile stabilite in prezentul articol.

Orice document sau mesaj care modifica si care se refera in mod specific si fara ambiguitati la factura initiala are acelasi regim juridic ca o factura, conform art. 319 alin. (2) din Codul fiscal.
Deci oricare ar fi denumirea documentului (factura sau credit note sau credit memo) aceasta va avea acelasi regim juridic ca o factura si trebuie sa contina elementele obligatorii prevazute la art. 319 din Codul fiscal si va fi declarata ca orice factura in declaratiile de tva.

Prin urmare, avand in vedere ca societatea dumneavoastra este societate romaneasca, va respecta prevederile legale din Codul fiscal atat in ceea ce priveste intocmirea si declararea facturilor initiale cat si facturile emise ulterior facturarii initiale.


Din punct de vedere declarativ, pot exista diferente importante, in functie de obiectul facturii. Intr-un fel se declara livrarile intracomunitare de bunuri, altfel livrarile locale, altfel diferitele categorii de servicii.
Facturile de reduceri ulterioare urmeaza regimul operatiunilor de baza.

Referitor la intrebarea: Care sunt actele normative care stipuleaza conditiile de intocmire/declarare a credit note si daca se specifica faptul ca lipsa declararii sumei inscrisa in ,,credit note? de catre furnizor si nedeclarata de client este un motiv pentru ca organele de inspectie fiscala sa stabileasca obligatii fiscale suplimentare?
Ar fi trebuit sa specificati cazul concret la care va referiti. Eu va pot oferi un exemplu de astfel de prevedere:
Cod fiscal:
Art. 294
....
(2 1) Scutirea prevazuta la alin. (2) lit. a) nu se aplica in cazul in care furnizorul nu a respectat obligatia prevazuta la art. 325 alin. (1) de a depune o declaratie recapitulativa sau declaratia recapitulativa depusa de acesta nu contine informatiile corecte referitoare la aceasta livrare, astfel cum se solicita in temeiul art. 325 alin. (3), cu exceptia cazului in care furnizorul poate justifica in mod corespunzator deficienta intr-un mod considerat satisfacator de autoritatile fiscale competente.




Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Credit note sau Nota de creditare. Ce conditii/informatii trebuie inscrise in credit note pentru a fi considerata document justificativ":
Rating:

Nota: 4.06 din 5 din 58 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016