keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cum se face dovada calitatii de asigurat?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 24 Dec. 2014 Exclusiv
Tags: calitatea de asigurat, dovada, contributii, asigurarea de sanatate, veniturile

Pana la implementarea cardului national de sanatate dovada calitatii de asigurat va fi facuta prin accesarea de catre unitatile medicale a Registrului unic de evidenta al asiguratilor prin programul pus la dispozitie de CNAS sau cu adeverinta de asigurat.


Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat din 08.09.2014 publicate in Monitorul Oficial nr. 685/19.09.2014 stabilesc ca dovada calitatii de asigurat poate fi astfel facuta, ca masura tranzitorie, pana la inlocuirea cu cardul national de sanatate.

Initial, dovada calitatii de asigurat se realizeaza prin modalitatea electronica de verificare a calitatii de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate, iar in situatia in care, in urma interogarii, persoana nu apare in programul CNAS, dovada se realizeaza printr-un document justificativ - adeverinta, potrivit modelului prevazut in anexa la normele metodologice, eliberata de casa de asigurari de sanatate in a carei evidenta se afla persoana, potrivit fiecarei categorii de persoane.
In cazul in care persoana care necesita servicii medicale, medicamente, ingrijiri la domiciliu si dispozitive medicale, cu exceptia celor din pachetul minim de servicii medicale, ca urmare a interogarii programului, apare neasigurata, aceasta va face dovada calitatii de asigurat cu adeverinta de asigurat. Pentru obtinerea adeverintei de asigurat persoana se adreseaza casei de asigurari de sanatate la care aceasta este luata in evidenta, prezentand documentele necesare dovedirii calitatii de asigurat.

Documentele necesare eliberarii adeverintei de asigurat de catre casa de sanatate sunt prevazute de Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat in mod diferentiat pentru fiecare categorie de asigurati. Evidenta asiguratilor se realizeaza pe baza codului numeric personal sau codului unic de identificare din sistemul de asigurari sociale de sanatate, prin Sistemul informatic unic integrat.

Sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflate in intretinerea unei persoane asigurate cu sau fara plata contributiei, pot beneficia  in calitate de coasigurati, de asigurare in perioada in care persoana in a carei intretinere se afla are calitatea de asigurat.

Persoanele care au obligatia sa se asigure, care nu pot dovedi plata contributiei si care nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite contributia legala pe ultimele 6 luni si a lunii curente, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale.

De exemplu, o persoana avea obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, dar nu a realizat venituri impozabile pe perioada termenului de prescriptie, respectiv pe ultimii 5 ani. La data de 1 octombrie 2014 se adreseaza casei de asigurari de sanatate pentru a obtine calitatea de asigurat. In urma verificarilor casa de asigurari de sanatate constata ca, in termenul de prescriptie, respectiv 1 octombrie 2009-1 octombrie 2014, aceasta persoana nu a realizat venituri impozabile. Pentru a beneficia de pachetul de servicii de baza are obligatia sa plateasca contributia pe 6 luni (1 aprilie 2014 – 30 septembrie 2014 ), calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la data platii, precum si majorari de intarziere la nivelul in vigoare la data platii. Dupa efectuarea acestei plati persoana in cauza are obligatia platii lunare a contributiei la fond, calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, daca nu realizeaza venituri impozabile.

Persoanele care nu pot face dovada platii contributiei beneficiaza numai de pachetul minimal de servicii medicale pana la plata contributiei in conditiile legii. Diminuarea are loc dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei datorate fondului.


Autor: Irina Dumitrescu

Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016