Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia 394, reclamata la Guvern de contabili, economisti, oameni de afaceri si contribuabili!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 26 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: declaratia 394, contabilitate, propuneri, cnp, microintreprindere, declaratie 390

Declaratia 394 e considerata deja de cei care trebuie sa o depuna ca o declaratie-monstru care nu face decat sa ingreuneze si mai mult procedurile actuale si sa atraga dupa sine eventuale penalitati de intarziere, fara sa fie vina contribuabilului.


Am prezentat recent ce reprezinta pentru contribuabili si pentru profesionistii din domeniul contabil si financiar lansarea platformei MaiSimplu.gov.ro. Discutam de un nou sprijin pentru imbunatatirea sistemului administrativ in relatia dintre contribuabili  si autoritatile fiscale, in principal.

Redam mai jos trei propuneri/reclamatii principale emise de cetateni prin intermediul acestei platforme. Nu uitati ca puteti trimite si dumneavoastra propunerile de modificare sau cerintele pe care le aveti cu privire la anumite taxe, declaratii, proceduri greoaie, probleme in comunicarea cu institutiile etc.

Iata cele trei cererei care vizeaza Declaratia 394 care a creat agitatie semnificativa la acest inceput de an.

Propunere/reclamatie: Declaratia 394
(368 evaluari, media: 4,54 din maxim posibil 5)


Incepand cu 1 martie 2016 Declaratia 394 care trebuie depusa de firmele platitoare de TVA va contine campul CNP pentru clientii persoane fizice. Aceasta noua cerinta va ridica probleme majore pentru companii, deoarece multe persoane fizice refuza sa il furnizeze pentru intocmirea facturii. Avand in vedere ca acest tip de clienti nu deduc TVA-ul, nu pot face evaziune fiscala, legitimarea lor cu codul numeric personal pare o necesitate absurda.

Unul dintre domeniile care vor fi afectate sever de aceasta procedura este comertul online unde toate datele clientului sunt inregistrate online, in pagina de comanda. O mare majoritate a persoanelor fizice refuza sa introduca astfel de date personale pe internet.

Un alt aspect contradictoriu al obligativitatii CNP-ului este faptul ca fata de CUI-ul persoanelor juridice nu poate fi verificat, iar in cazul in care este dat de catre client un CNP gresit (voit sau din greseala), declaratia nu va putea fi depusa.

Inca incert, se pare ca toate societatile comerciale vor fi nevoite sa depuna aceasta declaratie rectificata pentru lunile ianuarie si februarie, ori este aproape imposibil sa colectezi aceste date retroactiv.

    Va rugam sa ne spuneti care este autoritatea statului responsabila : ANAF
    Va rugam estimati durata medie necesara furnizarii datelor/indeplinirii procedurii : 10 zile/lunar
    Care este natura functiei persoanei care depune documentului/indeplineste procedura (ex: jurist, contabil)? : Antreprenor
    Aceasta sarcina necesita externalizare : Da
    Alte costuri suplimentare : Costuri crescute contabilitate 100-150ron/luna, cresterea fortei de munca responsabile cu facturarea: aprox 2500 ron/luna
    Simplificarea procedurii : reducerea volumului de date solicitate





Propunere/reclamatie: OpANAF nr. 3769/2015
 (179 evaluari, media: 4,44 din maxim posibil 5)


In noua forma Declaratia 394 devine dintr-un document simplu si util o declaratie monstru care va fi un cosmar pentru orice contabil din aceasta tara, iar rezultatul imediat este (cel putin) dublarea muncii contabililor si bineinteles adaptarea corespunzatoare a cheltuielilor pentru serviciile contabile. O mare parte din informatiile cerute nu pot fi preluate automat din datele existente in contabilitatea firmelor, exista posibilitatea de a comite erori involuntare, toata declaratia este un mix de situatii referitoare la taxarea inversa (care, asa cum au recunoscut toti cei implicati a fost si ea o eroare, din pacate inca neabrogata), incasari, plati, TVA, aproape imposibil de intocmit corect, ceea ce va duce la foarte multe erori si pe deasupra toata aceasta complicatie nu serveste nimanui. Cred ca nici ANAF-ul nu dispune inca de aplicatiile necesare pentru a valorifica informatiile din aceasta declaratie.
In concluzie, chiar daca ordinul nu este abrogat (deocamdata) cred ca este absolut necesara prorogarea cel putin pana la 31 decembrie.

    Va rugam sa ne spuneti care este autoritatea statului responsabila : ANAF
    Va rugam estimati durata medie necesara furnizarii datelor/indeplinirii procedurii : Cel putin cu 50% mai mult decat era necesar inainte de aparitia ordinului
    Care este natura functiei persoanei care depune documentului/indeplineste procedura (ex: jurist, contabil)? : economist
    Aceasta sarcina necesita externalizare : Da
    Simplificarea procedurii : eliminare| reducerea volumului de date solicitate

Continuarea aici.

Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia 394, reclamata la Guvern de contabili, economisti, oameni de afaceri si contribuabili!":
Rating:

Nota: 3.27 din 5 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016