Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Export de bunuri. Aflati cum sa nu platiti TVA din buzunarul propriu!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Mar. 2017 Exclusiv
Tags: export de bunuri, export, tva, impozit pe profit, decontul de tva

Multe dintre operatiunile intracomunitare au legislatia privind TVA-ul suficient de clara incat sa putem clarifica in mod rapid unele situatii care par, la prima vedere, dificil de rezolvat. Sunt insa situatii in care se intampla sa nu stiti daca trebuie colectat TVA-ul sau in ce mod poate fi depus decontul de TVA. Aceste operatiuni, executate incorect, risca sa va aduca pierderi si sa produca pagube in bugetul firmei dumneavoastra.

Tocmai de aceea trebuie sa stiti cand sunt scutite operatiunile de TVA, ce categorii beneficiaza de astfel de scutiri, cum trebuie sa arate inregistrarile contabile corecte si cum ne putem feri de abuzuri din partea autoritatilor.

In analiza pe care v-o oferim, avem urmatoare situatie: "O firma de IT platitoare de TVA, inscrisa in ROI si impozit pe profit, vrea sa factureze piese auto catre o persoana fizica care este NON-UE. Transportul pieselor se va face de catre o firma specializata de transport. Care sunt inregistrarile contabile aferente livrarii marfii catre persoana fizica? Colectam sau nu TVA? La care linie din decontul de TVA se declara aceasta operatiune?"


Exporturile de bunuri sunt scutite de TVA conform prevederilor de la art. 294 alin. (1) din Codul fiscal.

Justificarea scutirii se face pe baza documentatiei prevazute de art. 2 din Instructiunile aprobate prin OMFP 103/2016

Instructiuni  de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a)-i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si anume:

a) factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal, sau, daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie, documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export;

b) unul dintre urmatoarele documente:

1. certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica; sau

2. exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaratie de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire.
 
Aceste operatiuni nu se declara in D390, se declara doar in decontul de TVA (D300) la randul 14 "Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere, altele decat cele de la rd. 1-3".
In cazul in care nu se indeplinesc conditiile mai inainte mentionate, factura se emite cu TVA 19% si se declara in decontul de TVA (D300) la randul 9.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Export de bunuri. Aflati cum sa nu platiti TVA din buzunarul propriu!":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016