InfoTva.ro » Studii de caz » Prestari servicii intracomunitare. Firma neplatitoare de TVA

Prestari servicii intracomunitare. Firma neplatitoare de TVA

de InfoTva.ro la 10 Dec. 2012 Exclusiv

Tags: prestari servicii intracomunitare, firma neplatitoare tva, achizitie intracomunitara, cod 390 vies

O societate neplatitoare de TVA face traduceri pentru firme din UE. Societatea a obtinut cod special de TVA si s-a inscris in ROI. In cazul in care firma pentru care face traduceri este platitoare de TVA vom stabili daca societatea trebuie sa plateasca TVA si daca are unele obligatii declarative.Solutia consultantului:

Firma din Romania presteaza un serviciu intracomunitar pentru care este aplicabila regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal conform careia locul prestarii serviciului este considerat locul unde este stabilit beneficiarul. Indiferent de faptul ca beneficiarul serviciului este sau nu este o firma inregistrata in scopuri de TVA, prestatorul din Romania aplica acelasi tratament fiscal considerand ca:

-    aplica regimul special de scutire de la art. 152 din Codul fiscal deoarece nu a realizat o cifra de afaceri peste 220.000 lei cu un echivalent de 65.000 euro;
-    presteaza un serviciu neimpozabil in Romania, dar impozabil la beneficiar conform prevederilor art. 133 alin. (2) din Codul fiscal armonizate cu prevederile art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 privind sistemul comun de TVA.
 
Trebuie retinut faptul ca singura obligatie a prestatorului din Romania este de a raporta valoarea serviciului prestat prin declaratia cod 390 VIES numai in luna calendaristica in care realizeaza astfel de operatiuni. De asemenea, prestatorul din Romania trebuie sa comunice fiecarui beneficiar din CEE codul de inregistrare in scopuri de TVA precedat de simbolul RO obtinut de la autoritatea fiscala din Romania in vederea raportarii prin sistemul VIES a valorii serviciului primit.
 
Beneficiarul care nu este inregistrat in scopuri de TVA in regim normal este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA la autoritatea fiscala competenta din statul sau de rezidenta doar pentru achizitia intracomunitara a serviciului prestat de catre firma din Romania. Daca prevederile legislatiei fiscale din statul membru al beneficiarului sunt armonizate cu prevederile Directivei CEE nr. 112/2006, beneficiarul ar avea urmatoarele obligatii privind TVA, similare obligatiilor pe care le-ar avea o firma din Romania care ar efectua achizitia intracomunitara a aceluiasi tip de serviciu:
-    daca este inregistrat in scopuri de TVA, sa aplice regimul de taxare inversa;
-    daca nu este inregistrat in scopuri de TVA, sa achite TVA bugetului statului membru pe teritoriul caruia isi desfasoara activitatea economica, in mod aplice regimul de taxare inversa;

Vreti sa deveniti consultant fiscal?
- Grile Fiscale pentru examenul din 2015 -

120 de intrebari si raspunsuri
care va ajuta sa treceti acest examen!

>> Click AICI <<

 

 
Referitor la modalitatea de raportare a operatiunii de achizitie intracomunitara de servicii, fiecare beneficiar stabilit in afara teritoriului Romaniei are obligatia sa respecte prevederile legislatiei fiscale aplicabile pe teritoriul statului sau de rezidenta. In acest context, trebuie sa aveti in vedere faptul ca nu toate statele membre impun raportarea achizitiilor intracomunitare de servicii, similar declaratiei cod 390 VIES impuse prin legislatia fiscala din Romania. In concluzie, trebuie sa aveti in vedere ca fiecare beneficiar trebuie sa indeplineasca obligatiile fiscale care ii revin fata de autoritatea fiscala care i-a eliberat un cod valid de TVA, fie in regim normal, fie doar pentru efectuarea unei achizitii intracomunitare de servicii.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Comentarii
2 comentarii
Dan Ilioiu 2013-02-19 07:00:23

Încă ceva: ce înseamnă "serviciu neimpozabil in Romania" în contextul PFA-ului descris anterior?
Se referă numai la TVA sau are legătură şi cu impozitul pe venit?

Mulţumesc.

Dan Ilioiu 2013-02-19 06:56:22

Bună ziua,
Pentru un PFA aflat în situaţia descrisă mai sus, având în vedere faptul că încasările se înregistrează la moementul execuţiei plăţii şi nu la data emiterii facturii, declaraţia 390 se depune pentru luna în care s-a emis factura sau pentru luna în care s-au încasat banii?

Mulţumesc,


Articole conexe:


Ultima ora:
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Atentie contabili!

Respectati noile prevederi pentru aplicarea TVA-ului
O.U.G nr. 8 aduce modificari in ceea ce priveste aplicarea taxei pe valoare adaugata in 2014.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro
si descarcati GRATUIT Raportul Special

"Modificari 2015: Noutati fiscale privind aplicarea TVA"!

Club Contabilitate


detalii aici


Cauti un loc de munca?


Calculeaza salarizare
Salariul Dvs.
Persoane in intretinere
Pentru calculul detaliat apasati aici

NU RATATI

MonitorulJuridic.ro - Cel mai bun serviciu de monitorizare a actelor publicate in Monitorul Oficial

Atentie contabili!
Noul Cod Fiscal a intrat deja in vigoare!
Cititi si respectati cele mai importante modificari pentru 2015
Descarcati GRATUIT Raportul Special
"Modificari 2015: Noutati fiscale privind aplicarea TVA"

Da, doresc sa descarc GRATUIT cadoul si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton