keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Emitere factura in numele furnizorului. Ce riscuri apar dupa aplicarea masurilor de simplificare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: emitere factura, furnizor, beneficiar, taxare inversa, codul fiscal

In cazul de mai jos, beneficiarul emite o factura in numele furnizorului conform art. 155 alin. (17) din Codul fiscal fara a indeplini conditia mentionata in normele de aplicare privind incheierea unui acord prealabil prin care sa se prevada aceasta procedura de facturare.


In cazul aplicarii masurilor de simplificare privind taxarea inversa pentru tranzactie, stabilim ce riscuri poate intampina beneficiarul din punct de vedere al TVA. Mentionam ca beneficiarul inregistreaza taxa pentru bunurile achizitionate prin formula contabila 4426 = 4427.  Vom vedea daca este posibil ca organul fiscal sa considere taxa dedusa 4426 ca nedeductibila si beneficiarul sa fie astfel pasibil de a plati TVA colectata din contul 4427.

Asa cum ati precizat si dvs., este posibil ca, in eventualitatea unei inspectii fiscale privind TVA,  organul de control sa anuleze dreptul de deducere a sumei TVA deductibile din formula contabila 4426 = 4427, considerand ca nu este indeplinita conditia de la art. 146 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal si pct. 46 din normele de aplicare ale acestui articol.

 "(1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
 a) pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155, precum si dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii de la persoane impozabile in perioada in care aplica sistemul TVA la incasare;"

Astfel, in lipsa unui acord prealabil intre furnizor si cumparator, incheiat anterior efectuarii achizitiei de bunuri, dar si in lipsa dovezii transmiterii facturii astfel emise, factura emisa in numele furnizorului nu este luata in considerare de catre organul de inspectie fiscala deoarece nu sunt indeplinite prevederile art. 155 alin. (17) coroborate cu prevederile pct. 73 din  normele  metodologice de aplicare ale acestui articol

"(1) Potrivit prevederilor art. 155 alin. (17) din Codul fiscal, factura se poate intocmi de catre cumparatorul unui bun sau serviciu in urmatoarele conditii:

a) partile sa incheie un acord prealabil prin care sa se prevada aceasta procedura de facturare. Acord prealabil inseamna un acord incheiat inainte de inceperea emiterii de facturi de catre client in numele si in contul furnizorului/prestatorului;
b) sa existe o procedura de acceptare a fiecarei facturi. Procedura de acceptare poate fi explicita sau implicita si poate fi convenita si descrisa prin acordul prealabil ori poate fi reprezentata de primirea si prelucrarea facturii;
c) factura sa fie emisa in numele si in contul furnizorului/prestatorului de catre cumparator si trimisa furnizorului/prestatorului;
d) factura sa cuprinda elementele prevazute la art. 155 alin. (19) sau (20) din Codul fiscal;
e) factura sa fie inregistrata in jurnalul de vanzari de catre furnizor/prestator, daca este inregistrat in Romania conform art. 153 din Codul fiscal.
(2) Termenii si conditiile acordului prealabil si ale procedurilor de acceptare pentru fiecare factura se stabilesc de catre furnizor/prestator si client. La cererea organului de control, partile trebuie sa fie in masura sa demonstreze existenta acordului prealabil. "

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016