Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Controlul fiscal si controlul tehnic al operatiunilor de export

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Feb. 2009
Tags: codul fiscal, achizitii intracomunitare, livrare de bunuri, fiscal, export, tva

Exportul este o operatiune cu caracter economic care consta in livrarea de bunuri transportate din Romania in afara Comunitatii Europene. Furnizorul acestor bunuri livrate este denumit exportator. ...

Exportul este o operatiune cu caracter economic care consta in livrarea de bunuri transportate din Romania in afara Comunitatii Europene. Furnizorul acestor bunuri livrate este denumit exportator.

D.p.d.v. fiscal, realizarea operatiunilor de export este verificata in baza documentelor justificative prezentate de exportator in conformitate cu prevederile articolelor 2 si 3 din Ordinul ministrului finantelor publice (O.M.E.F.) nr. 2.222 din 22 decembrie 2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de tva pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 1441 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, act normativ modificat ulterior prin urmatoarele ordine:

✓ O.M.E.F. nr. 2.421 din 18 decembrie 2007 (M.Of. nr. 887 din 27 decembrie 2007);
✓ O.M.E.F. nr. 3.424 din 20 noiembrie 2008 (M.Of. nr. 795 din 27 noiembrie 2008).

Pentru exportul reglementat prin art. 143 alin. (1) lit. a) si lit. b) din Codul fiscal, controlul se face prin verificarea existentei urmatoarelor documente puse de reprezentantul exportatorului la dispozitia echipei de inspectie fiscala:

factura completata cu informatiile obligatorii enumerate la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;

➔ unul dintre urmatoarele documente:
– declaratia vamala de export, certificata de biroul vamal pentru iesirea din spatiul comunitar sau pentru acordarea liberului de vama acordat de autoritatea vamala;
– documentul de insotire la export (EAD), certificat de biroul vamal pentru iesirea din spatiul comunitar sau acordarea liberului de vama de catre autoritatea vamala;
– confirmarea electronica a biroului vamal pentru parasirea teritoriului comunitar;

➔ documente din care sa rezulte ca transportul este realizat de furnizor sau in numele sau. In aceasta categorie poate fi inclus: documentul de transport, comanda de cumparare, comanda de vanzare sau contractul, documentele de asigurare.

O noua clasificare a documentelor de transport


Documentele de transport prevazute prin ultima reglementare, respectiv O.A.N.A.F. nr. 3.424 din 20 noiembrie 2008, sunt prezentate intr-o noua structura, in functie de acelasi criteriu: tipul mijlocului de transport.

Aceste documente sunt:
pentru transportul auto:
– contractul de transport international de marfuri pe sosele (CMR);
– copie de pe carnetul TIR;

pentru transportul feroviar:
– scrisoarea de trasura;
– documentul de transport international pe caile ferate, care sa poarte stampila statiei de expeditie;
– documentul de transmitere a vagonului la calea ferata vecina, care sa confirme iesirea marfii din tara;

●  pentru transportul multimodal cale ferata-naval:
– scrisoarea de trasura;
– foaia de conosament.

Indiferent de tipul mijlocului de transport, in functie de destinatia bunurilor, trebuie prezentata, dupa caz, copia de pe documentul de tranzit vamal comunitar T1.

Atentie!
Neprezentarea documentelor de justificare a incadrarii corecte a livrarilor de bunuri la operatiuni de export, scutite cu drept de deducere, determina suspendarea inspectiei fiscale pana la data prezentarii acestora. Termenul de prezentarea a documentelor justificative nu poate fi mai mare de 90 de zile calendaristice de la data la care a fost emisa factura. In situatia in care factura nu a fost emisa, termenul este de cel mult 90 de zile calendaristice calculate din data livrarii bunurilor ca fapt generator al tva.

D.p.d.v. tehnic, realizarea operatiunilor de export este verificata in baza normelor aprobate prin Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (O.A.N.A.F.) nr. 6.632 din 25 iunie 2007, modificat prin urmatoarele doua ordine emise in acelasi an fiscal:

✓ O.A.N.A.F. nr. 5.121 din 20 mai 2008 (M.Of. nr. 430 din 9 iunie 2008);
✓ O.A.N.A.F. nr. 7.841 din 10 decembrie 2008 (M.Of. nr. 851 din 18 decembrie 2008).

Operatiunile de export sunt verificate d.p.d.v. tehnic pe baza unui sistem electronic care are la baza un program informatic denumit „aplicatia ECS-RO“. Prin acest sistem se asigura transmiterea electronica a datelor structurate conform standardelor agreate ale mesajelor. Aceste mesaje inlocuiesc declaratiile vamale scrise si stau la baza formalitatilor efectuate la orice birou vamal din Romania pentru operatiunile de export.

Acest sistem electronic de control al exportului este aplicabil tuturor marfurilor care fac obiectul urmatoarelor operatiuni de export:
– export definitiv;
– export temporar in cadrul regimului de perfectionare pasiva;
– export temporar cu retur in aceeasi stare;
– reexport.

Sunt exceptate de la controlul tehnic urmatoarele categorii de marfuri:
1. marfurile preluate intr-un contract de transport unic, care asigura iesirea acestora de pe teritoriul vamal comunitar, de catre societatile de cale ferata, serviciile postale, companiile aeriene sau maritime, care respecta conditiile stabilite la art. 793 alin. (2) lit. b) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/1993 al Comisiei de stabilire a dispozitiilor de implementare ale Codului vamal comunitar;

2. marfurile ce fac obiectul politicii agricole comune, a caror expediere implica intocmirea exemplarului de control T5;

3. marfurile destinate exportului ce tranziteaza teritoriul vamal al Comunitatii pe baza unui carnet TIR sau ATA;

4. energia electrica si marfurile transportate prin conducte;

5. transporturile postale;

6. marfurile a caror valoare nu depaseste 3.000 euro si pentru care declaratia vamala de export se depune la biroul vamal de iesire;

7. marfurile in cazul carora se utilizeaza declararea verbala;

8. marfurile accizate expediate pe baza documentului administrativ de insotire;

9. marfurile ce fac obiectul procedurii de vamuire la domiciliu la export cu utilizarea documentului comercial.

Reglementarile cu privire la procedura de efectuare a controlului tehnic al operatiunilor de export au in vedere prevederile Regulamentului (CEE) 2.454/93 al Comisiei de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar.

Retineti!
Nu va speriati de anumite abrevieri regasite pe documentele de export! Pentru descifrarea anumitor prescurtari regasite in legislatia fiscala reglementata pentru operatiunile de export, profitati de urmatoarele detalii preluate pentru dvs. din legislatia cu privire la efectuarea controlului tehnic pentru acest tip de operatiuni, sistematizate in ordine alfabetica:

AER:
– este prescurtarea de la denumirea in limba engleza „Anticipated Export Record“;
– este un mesaj de inregistrare anticipata a exportului transmis de la biroul vamal de export la biroul vamal de iesire;
– cuprinde informatii extrase din DEE;
– se genereaza automat de aplicatia ECS-RO la acordarea liberului de vama la export.

DEE:
– este prescurtarea de la denumirea in limba romana „Documentul Electronic de Export“;
– este declaratia vamala de export sub forma electronica, intocmita in aplicatia ECS-RO;

EAD:
– este prescurtarea de la denumirea in limba engleza „Export Accompanying Document“;
– este un document tiparit din aplicatia informatica denumita ECS-RO;
– este un document care insoteste marfurile de la biroul vamal de export la biroul vamal de iesire din spatiul comunitar.

LOI:
– este prescurtarea de la denumirea in limba engleza „List of Items“;
– este lista articolelor exportate;
– este documentul care se anexeaza la EAD.

Nota:
Documentele LOI si EAD au inscris acelasi MRN alocat DEE de aplicatia ECS-RO.

LRN:
– este prescurtarea de la denumirea in limba engleza ,,Local Reference Number“;
– este numar de referinta local acordat de operatorul economic declaratiei vamale de export pentru identificarea acesteia in aplicatia ECS-RO.

MRN:
– este prescurtarea de la denumirea in limba engleza ,,Movement Reference Number“;
– este un numar unic de inregistrare al DEE, alocat de aplicatia ECS-RO.

Proceduri tehnice la export
Pe scurt, procedura urmata de declarantul/reprezentatul vamal este urmatoarea:

➔ declara marfurile pentru export prin completarea in aplicatia ECS-RO a DEE care trebuie sa contina obligatoriu un LRN;

➔ tipareste pe suport hartie DEE pe care o semneaza, obligandu-se astfel sa respecte prevederile art. 199 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/ 1993 referitoare la:
– corectitudinea informatiilor inscrise in declaratie;
– autenticitatea documentelor anexate;
– obligatiile ce decurg din plasarea bunurilor in regimul vamal declarat;

➔ depune DEE la biroul vamal de export impreuna cu documentele impuse prin art. 221 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/1993:
– factura in baza careia se declara valoarea in vama a marfurilor;
– documentul de transport;
– declaratia cu elementele necesare pentru stabilirea valorii in vama a bunurilor declarate;

➔ documentele necesare pentru aplicarea unui regim tarifar preferential sau a altor masuri de derogare de la regimul de drept comun aplicabil marfurilor declarate.

Pe scurt, procedura urmata de biroul vamal de export este urmatoarea:

➔ lucratorul vamal identifica DEE in aplicatia ECS-RO pe baza LRN-lui si verifica corectitudinea datelor inscrise de declarant/reprezentant.
In baza verificarii, biroul vamal de export:
– accepta DEE, caz in care ii atribuie MRN-ul emis automat de catre aplicatia ECS-RO si lucratorul vamal inscrie MRN-ul in rubrica corespunzatoare din forma tiparita a DEE;
– nu accepta DEE, caz in care informeaza in scris declarantul/reprezentantul despre motivele neacceptarii;

➔ acorda liberul de vama la export in baza prevederilor cuprinse la art. 73 si 74 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/1992 si ale art. 248 – 250 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/1993. Din acest moment se genereaza automat AER prin aplicatia ECS-RO;

➔ lucratorul vamal tipareste, semneaza si stampileaza documentele denumite pe scurt EAD si LOI, pe care le inmaneaza declarantului/ reprezentantului. Marfurile pentru care s-a acordat liberul de vama pentru export sunt prezentate la biroul vamal de iesire impreuna cu EAD-ul si LOI;

➔ dupa primirea mesajului „rezultatele iesirii“ de la biroul vamal de iesire, comunica informatic declarantului/reprezentantului faptul ca marfurile au parasit fizic teritoriul vamal comunitar.

Pe scurt, procedura urmata de biroul vamal de iesire este urmatoarea:

➔ lucratorul vamal identifica AER aferent operatiunii de export, pe baza MRN-ului inscris in EAD si LOI;

➔ se asigura ca bunurile prezentate corespund celor declarate;

➔ supravegheaza iesirea fizica a marfurilor de pe teritoriul vamal al Comunitatii;

➔ vizeaza EAD-ul;

➔ transmite mesajul „rezultatele iesirii“ la biroul vamal de export pana in ziua lucratoare urmatoare datei la care marfurile parasesc teritoriul vamal al Comunitatii.

Articol preluat din Revista Romana de TVA nr. 1/ ianuarie 2009.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Controlul fiscal si controlul tehnic al operatiunilor de export":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016