keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Explicatii plata TVA: ce inseamna Scutire cu drept de deducere

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 09 Mai. 2023
Explicatii plata TVA: ce inseamna Scutire cu drept de deducere
Tags: drept de deducere, deducere, tva, deducere tva, scopuri de tva

Sintagma "scutit cu drept de deducere" naste destul de multe controverse si este oarecum dificil de explicat cum functioneaza exact. In urma numeroaselor intrebari pe acest subiect iata o succinta explicatie.

Operatiunile din sfera TVA se clasifica in:
 
a) operatiuni taxabile, pentru care se aplica cotele de TVA prevazute la art. 291 din Codul fiscal si se colecteaza TVA;
 
b) operatiuni scutite de TVA cu drept de deducere, pentru care nu se datoreaza TVA, dar este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii. Aceste operatiuni sunt prevazute la art. 294-296 din Codul fiscal;

Cartea Verde a TVA explica incredibil de clar INTREAGA legislatie pe TVA! Acum ai toate raspunsurile dorite>>
 
c) operatiuni scutitie de TVA fara drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii. Aceste operatiuni sunt prevazute la art. 292 din Codul fiscal;
 
d) importuri si achizitii intracomunitare, scutite de taxa, conform art. 293 din Codul fiscal;
 
e) operatiunile de la lit. a) - c) care sunt scutite fara drept de deducere, fiind efectuate de intreprinderi mici care aplica regimul special de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal, pentru care nu se datoreaza TVA si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii.
 
1. O persoana care realizeaza exclusiv operatiuni scutite fara drept de deducere de la lit. c) nu trabuie sa se inregistreze in scopuri de TVA si nu are obligatia sa emita facturi pentru aceste operatiuni.
 
2. O persoana care realizeaza exclusiv operatiuni scutite cu drept de deducere trebuie sa solicite inregistrarea normala in scopuri de TVA, sa emita facturi (fara TVA) pentru operatiunile realizate, sa intocmeasca si sa depuna decont de TVA pentru a beneficia de rambursarea TVA aferente achizitiilor. Pana la depasirea plafonului pentru aplicarea regimului special de scutire pentru intreprinderi mici nu este obligatorie inregistrarea in scopuri de TVA, dar pentru operatiunile realizate se emit facturi. Inregistrarea in scopuri de TVA in acest caz este optionala pana la depasirea plafonului de aplicarea regimului special de scutire pentru intreprinderi mici, dar fara inregistrare nu se poate beneficia de rambursarea TVA aferente achizitiilor.
 
Plafonul pentru aplicarea regimului special de scutire pentru intreprinderi mici este de 85.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 220.000 lei.
 
3. O persoana care realizeaza operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului pentru aplicarea regimului special de scutire pentru intreprinderi mici, dar pana la inregistrare trebuie sa emita facturi (fara TVA) pentru operatiunile realizate, nu se intocmeste si nu se depune decontul de TVA. Dupa depasirea plafonului si inregistrarea in scopuri de TVA facturile se emit cu TVA, se intocmeste si se depune decont de TVA. Inregistrarea in scopuri de TVA pana la depasirea plafonului de scutire pentru intreprinderi mici este optionala.

Cartea Verde a TVA explica incredibil de clar INTREAGA legislatie pe TVA! Acum ai toate raspunsurile dorite>>
 
4. O persoana care realizeaza atat operatiuni cu drept de deducere (taxabile si/sau scutite cu drept de deducere), cat si operatiuni fara drept de deducere (scutite fara drept de deducere si operatiuni care nu sunt in sfera TVA) este denumita persoana cu regim mixt, care are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului de aplicare a regimului special de scutire pentru intreprinderi mici.
 
Pana la inregistrare in scopuri de TVA facturile se emit (fara TVA) pentru operatiunile cu drept de deducere si optional pentru operatiuni scutite fara drept de deducere, nu se intocmeste si nu se depune decont de TVA, deoarece pana la inregistrare nu se beneficiaza de deducerea TVA aferente achizitiilor destinate realizarii operatiunilor cu drept de deducere. 
 
Aceste persoane se pot inregistra in scopuri de TVA optional pentru a beneficia de exercitarea dreptului de deducere a taxei aferente achizitiilor destinate realizarii operatiunilor cu drept de deducere. TVA aferenta achizitiilor destinate realizarii operatiunilor fara drept de deducere nu se deduce nici dupa inregistrare in scopuri de TVA. Dupa inregistrare in scopuri de TVA facturile emise pentru operatiunile taxabile cuprind TVA.
 
5. Pot beneficia de exercitarea dreptului de deducere a taxei aferente achizitiilor destinate realizarii operatiunilor cu drept de deducere  doar persoanele care sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal. inregistrarea in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare, conform articolului 317 din Codul fiscal,  nu confera persoanei impozabile calitatea de persoana inregistrata normal in scopuri de TVA, acest cod fiind utilizat numai pentru operatiunile intracomunitare.

Cartea Verde a TVA explica incredibil de clar INTREAGA legislatie pe TVA! Acum ai toate raspunsurile dorite>>
 
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016