Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contract cu plata in rate. Cum determinam exigibilitatea TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Mar. 2014 Exclusiv
Tags: exigibilitatea tva, contract plata in rate, plata avans, imobil, dreptul de proprietate, bunului imobil

Vom stabili exigibilitatea TVA intr-un caz concret, pornind de la cazul unei societati care a incheiat un contract de cumparare pentru un apartament in constructie. In anul 2011 s-a platit un avans, dar imobilul era in curs de executie ( 1,000 lei + TVA). Iin anul 2014 s-a platit a doua rata ( 5.000 lei + TVA) si s-a primit in utilizare apartamentul finalizat ( pe baza unui proces-verbal), iar ultimele rate ( 2* 1.000) trebuie platite in anii 2015 si 2016.


Vom vedea cand este TVA-ul exigibil, in conditiile in care furnizorul insista ca va colecta TVA la fiecare din ratele urmatoare ( 2015, respectiv 2016) cand le va incasa. Dreptul de proprietate se transfera la plata finala a pretului.

Avand in vedere faptul ca dreptul de proprietate asupra bunului imobil se transfera asupra cumparatorului dupa efectuarea platii ultimei rate, efectuarea platilor  conform  graficului anexat la contractul de vanzare cu plata in rate este echivalenta cu plata in avans a contravalorii bunului mobil chiar daca bunul imobil a fost pus la dispozitia cumparatorului in vedere utilizarii acestuia.  In situatia prezentata, pentru fiecare suma scadenta conform graficului,   vanzatorul   trebuie sa emita o factura cu TVA colectata.

In acest caz, exigibilitatea este anticipata faptului generator conform prevederilor art. 134^2 "Exigibilitatea pentru livrari de bunuri şi prestari de servicii" alin. (2) lit. a) daca factura se emite inainte de incasarea ratei sau lit. b) daca avansul se achita inainte de primirea facturii:

    (1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
    (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
    a) la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator;
    b) la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii ori prestarii acestora;".
 
Deci, pentru suma incasata  anual,  vanzatorul trebuie sa emita o factura cu TVA colectata  deoarece  situatia prezentata se incadreaza la  prevederile art. 134^1 "Faptul generator pentru livrari de bunuri şi prestari de servicii" alin. (6) din Codul fiscal
 
"(6) Pentru livrarile de bunuri corporale, inclusiv de bunuri imobile, data livrarii este data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar. Prin exceptie, in cazul contractelor care prevad ca plata se efectueaza in rate sau al oricarui alt tip de contract care prevede ca proprietatea este atribuita cel mai tarziu in momentul platii ultimei sume scadente, cu exceptia contractelor de leasing, data livrarii este data la care bunul este predat beneficiarului"

 
        Pentru suma TVA deductibila inscrisa in factura primita, cumparatorul isi poate exercita dreptul de deducere a TVA la data exigibilitatii TVA (data emiterii facturii de catre vanzator conform art. 145 alin. 1) daca sunt indeplinite conditiile de la art. 145 si art. 146 din Codul fiscal.
 
          In concluzie, avand in vedere faptul ca  dreptul de proprietate asupra bunului mobil se transfera viitorului  cumparator  numai  dupa achitarea ultimei rate,  vanzatorul  nu trebuie sa emita o factura cu valoarea integrala a bunului mobil la momentul incheierii contractului de vanzare cumparare. Toate facturile emise pe parcursul derularii contractului se considera plati in avans care se regularizeaza (se storneaza) dupa plata ultimei rate, moment in care se va emite o factura cu valoarea totala a bunului imobil (baza de impozitare si TVA).
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contract cu plata in rate. Cum determinam exigibilitatea TVA?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016