Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Omisiunea constituirii rezervei legale. Ce tratament fiscal aplicam rezervelor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, declaratia 101, rezerva legala, inregistrari contabile, impozit pe profit

Analizam mai jos cazul unei firme care are constituite rezerve legale in valoare de 200 lei aferente capitalului social la infiintare de 1.000 lei, minimul pe anul 2012 s-a majorat capitalul social cu 7300.000 lei, dar nu s-a constituit rezerva legala aferenta diferentei de capital in luna decembrie. Totusi, firma a inregistrat profit. Vom vedea in ce masura se pot constutui acum rezerve in conditiile in care firma are in alte rezerve suma de 2.608.000 lei.


Potrivit art. 183 alin. (1) din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, din profitul societatii se va prelua, in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social. Consecintele neconstituirii rezervei legale in conditiile stabilite de art. 183 sunt prevazute la art. 272 potrivit carora, pentru incalcarea dispozitiilor art.183 se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii.

In contabilitate repartizarea partii din profitul brut la rezervele legale trebuia inregistrata la inchiderea exercitiului financiar 2012 prin formula contabila 129"Repartizarea profitului" = 1061 "Rezerve legale".

Conform pct. 63 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.
Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.

Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:

   a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;

   b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.

Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.

Din punct de vedere fiscal, potrivit art. 22 alin. (1) lit. (a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal
coroborat cu prevederile punctului 50 din Titlul II al Normei metodologice de aplicare a acesteia, rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5% aplicata asupra profitului contabil, inainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile, pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat sau din patrimoniu, dupa caz, potrivit legilor de organizare si functionare. Rezerva se calculeaza cumulat de la inceputul anului si este deductibila la calculul profitului impozabil trimestrial sau anual, dupa caz.

In baza celor prezentate consideram ca societatea poate sa constituie in anul 2013 rezerva legala din profitul aferent anului 2012, conform hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, insa aceasta nu va fi deductibila la calculul profitului impozabil al anului 2013. Pentru corectarea erorii se va intocmi declaratia 101 rectificativa aferenta anului fiscal 2012 pe baza careia se va stabili diferenta de impozit pe profit.

In exercitiul financiar 2013 rezerva legala se va inregistra prin formula contabila:

        1174        =        1061
 "Rezultatul reportat provenit din            "Rezerve legale"
    corectarea erorilor contabile"

Sursa: PortalContabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Omisiunea constituirii rezervei legale. Ce tratament fiscal aplicam rezervelor?":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016