Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deducere TVA pentru achizitie bunuri imobile de la proprietar aflat in faliment. Cum procedam corect?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Iul. 2017 Exclusiv
Tags: bunuri imobile, achizitii, licitatie, deducere tva, facturare

In analiza urmatoare, avem ca exemplu o societate, platitoare de TVA, care a achizitionat prin licitatie bunuri imobile in luna mai 2017 de la o societatea A care este in faliment. Societatea A, aflata in faliment, este trecuta la inactivi si are codul de TVA anulat din data de 15.04.2016.

Factura de achizitie are inscrisa la rubrica denumire produs serviciu "Bunuri imobile conform procesului-verbal licitatie - art. 316 alin. (11) lit a) din Codul fiscal". Factura a fost intocmita cu TVA de catre furnizor.

Vom vedea daca furnizorul a intocmit corect factura cu TVA si daca societatea care a achizitionat imobilul are dreptul sa deduca TVA inscrisa in factura. De asemenea, vom vedea care este temeiul legal si ce alte documente ar fi necesare clientului pentru a avea dreptul la deducerea TVA inscrisa in factura.

In situatia in care terenul si constructia aferenta formeaza un corp funciar unic, fiind inscrise la un singur numar cadastral, vanzatorul a procedat corect prin colectarea TVA in situatia in care valoarea terenului este mai mare decat valoarea constructiei.

In acest caz, avand in vedere faptul ca terenul si constructia aferenta formeaza un corp funciar unic, sunt aplicabile prevederile pct. 55 alin. (1) din normele de aplicare ale art. 292 alin. (2) lit. f) "In aplicarea art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, atunci cand se livreaza un corp funciar unic format din constructia si terenul pe care aceasta este edificata, identificat printr-un singur numar cadastral:

a) terenul pe care s-a edificat constructia urmeaza regimul constructiei, daca valoarea acestuia este mai mica decat valoarea constructiei asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare;

b) constructia va urma regimul terenului pe care este edificata, daca valoarea acesteia este mai mica decat valoarea terenului asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare;

c) daca terenul si constructia au valori egale, asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare, regimul corpului funciar se stabileste in functie de bunul imobil cu suprafata cea mai mare. Se va avea in vedere suprafata construita desfasurata a constructiei. "
 

Avand codul de TVA anulat din oficiu, vanzatorul SC S SA trebuie sa respecte prevederile art. 11 alin. (6) din Codul fiscal (6) " Contribuabilii, persoane impozabile stabilite in Romania, declarati inactivi conform Codului de procedura fiscala, care desfasoara activitati economice in perioada de inactivitate, sunt supusi obligatiilor privind plata impozitelor, taxelor si contributiilor sociale obligatorii prevazute de prezentul cod, dar, in perioada respectiva, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate. ……"

Deci, furnizorul a intocmit corect factura, prin colectarea TVA, desi figureaza cu codul de TVA anulat din oficiu. La randul sau, cumparatorul isi poate exercita dreptul de deducere inscris in factura emisa de catre vanzatorul care, in momentul vanzarii activelor, se afla in procedura falimentului, aspect reglementat in mod expres prin art. 11 alin. (7) din Codul fiscal "Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la persoane impozabile stabilite in Romania, dupa inscrierea acestora ca inactivi in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati conform Codului de procedura fiscala, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita si/sau a achizitiilor de bunuri/servicii de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului, potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare. …."

Cumparatorul poate sa exercite dreptul de deducere daca desfasoara operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile, conform cerintei de la art. 297 alin. (4) de la lit. a) la lit. e)

" (4) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

a) operatiuni taxabile;

b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;

c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 294, 295 si 296;

d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1 - 5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Uniunii Europene sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Uniunii Europene, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;

e) operatiunile prevazute la art. 270 alin. (7) si la art. 271 alin. (6), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv. "

 

In ceea ce priveste conditiile de la art. 299 alin. (1) lit. a) pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa fie in posesia unei facturi si sa faca dovada platii daca furnizorul/prestatorul este inscris in sistemul TVA la incasare:

"a) pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii de la persoane impozabile in perioada in care aplica sistemul TVA la incasare; "

 

In alta ordine de idei, in opinia mea, avand in vedere ca furnizorul are codul de TVA anulat din oficiu, vanzarea bunului imobil respectiv nu poate fi tratat drept transfer de active astfel incat furnizorul sa nu mai colecteze TVA. De asemenea, din acelasi motiv, desi operatiunea este taxabila, furnizorul nu poate aplica masurile de simplificare reglementate prin art. 331 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal deoarece conditia obligatorie de aplicare a taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 si sa figureze cu un cod valid TVA.

Art. 331 alin. (2) lit. g) prevede ca " (2) Operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa sunt: ………. g) constructiile, astfel cum sunt definite la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 2, partile de constructie si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare prin efectul legii sau prin optiune;"


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal



 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deducere TVA pentru achizitie bunuri imobile de la proprietar aflat in faliment. Cum procedam corect?":
Rating:

Nota: 4.36 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016